Planiranje venčanja je zabavan i uzbudljiv događaj za mladence i njihove porodice. Svakako, ima tu dosta obaveza i posla oko same organizacije. Ali, svaki posao je lagan kad se radi sa ljubavlju i uz podršku voljenih osoba. Venčanje je upravo to, proslava LJUBAVI. Sve se pažljivo planira i bira: svečana sala, svadbeni bend, pozivnice, burme, haljina za mladu, odelo za mladoženju, cvetići za goste, mladenačka torta…

Posebna pažnja se posvećuje tradicionalnim, narodnim običajima na svadbama. Koje će se tradicije ispoštovati na svadbi su stvar dogovora budućih supružnika i članova njihovih porodica. Ne kaže se uzalud da dogovor kuću gradi. Ipak, neke od njih su nezaobilazne na skoro svakoj svadbi. Mladoženja dolazi sa svojom svitom pred mladinu kuću da je uzme, izgovaranje tradicionalnog DA pred matičarem i u crkvi, bacanje bidermajera, sečenje svadbene torte…

Posebno zanimljiv i lep momenat svadbe je i PRVI PLES. Ovaj običaj potiče iz davnih vremena, kada je evropska aristokratija organizovala balove na svojim dvorovima. Domaćin i domaćica bala su po običaju započinjali svečanost tako što bi zajedno zaplesali uz valcer, nakon čega bi se nastavio ples i otpočela gozba. Ovaj običaj se duboko ukorenio u evropskoj kulturi i raširio po celom svetu.

Dan danas mladenci na svadbama svečano ulaze u salu i plesnim koracima otpočinju slavlje i svoj budući zajednički život. Gosti su na nogama i aplauzom ih pozdravljaju i pružaju podršku. Ubrzo će im se i oni pridružiti na podijumu. Orkestar svira pesmu koju su mladenci odabrali, takozvanu “njihovu pesmu”. Pesma je odraz njihove ljubavi i sreće, zavet da će se večno voleti, odgajati svoju decu i ostariti zajedno. Sve korak po korak, u zajedničkom zagrljaju i ritmu, isto kao i u plesu.

Neretko, prvi ples plešu otac i ćerka. Ovo je prelep i veoma emotivan momenat. Otac pleše sa svojom malom devojčicom i obecava joj da će uvek biti tu za nju, iako je pušta iz svog naručja. Na ovaj način je simbolično predaje mladoženji, da sami grade novo gnezdo. Ume u ovakvim trenucima i neka suza da krene. Naravno radosnica, jer ovo je poseban i divan dan. Dan kada se pre svega slave ljubav i sreća.