Na samom izmaku 2021. godine, početkom decembra, Aleksandar Erović, vođa benda “Stari grad”, gostovao je na televiziji Kopernikus. Osnovni povod za gostovanje bilo je predstavljanje spota za novi singl orkestra “Stari grad”, izdatog u produkciji PGP RTS-a, a pod nazivom “Veverica“. Pored promocije novog singla, našlo se mesta i za retrospektivu dosadašnjeg rada benda “Stari grad“, od podsećanja na njihove početke, nastanak i višedecenijski rad na sebi, preko izdavanja albuma, osvrta na koncerte i svirke, pa sve do planova za bližu i dalju budućnost.

Osvrnuvši se na same početke, voditeljka je navela da je orkestar “Stari grad” nastao 1994. godine i pojavljuje se kao akustični četverac, poznat po obradama brojnih domaćih i svetskih melodija u akustičnim aranžmanima. Sa dolaskom novih snaga, sačinjenih od vrsnih muzičara, bend “Stari grad” izrasta u veliki orkestar, sposoban za zahtevna dela i izazove, a sve to zahvaljujući nepresušnoj energiji i dobrim temeljima, baziranim na iskustvu kovanom u različitim muzičkim pravcima, a pre svega rock’n’roll-u. Ono što muzički sastav “Stari grad” čini autentičnim jeste snažna pozitivna energija i iskren odnos prema publici, koja im to, uvek, vraća na najlepši mogući način. Poslednji album, pod nazivom “Nebo iznad starog grada” bend je objavio pre dve godine, a u pripremi je i novi album.

Nakon uvoda, Aleksandar Erović je odgovorio na pitanje, kako se to stiže od klupskog rock benda do starogradskog orkestra. On je naveo da je to, zapravo, velika ljubav prema muzici, generalno, a da korene stare gradske muzike, pa i folklora, vuče još iz najranijeg detinjstva i porodice. Istakao je da to predstavlja sazrevanje i jedan sjajan i ispunjen muzički put, koji je išao gradacijom, od muzike iz detinjstva, preko muzičke škole, buntovne rock faze, pa do starogradskog i svetskog klupskog izraza.

Voditeljka se osvrnula i na brojna gostovanja benda, pri čemu je napomenula da orkestar “Stari grad” svira širom Srbije, iako je najpopularniji u Čačku i Beogradu. Naročito se zanimala za to šta se, od pesama, najviše traži po svirkama i proslavama, ali i da li su, s obzirom na veliku popularnost filma “Toma“, najčešće tražene, upravo, pesme Tome Zdravkovića. Aleksandar Erović je rekao, da te, kafanske, pesme, uglavnom dolaze do izražaja negde pri kraju večeri, kada gosti požele da se malo odmore od igranja i da uživaju uz pravu kafansku muziku, a veoma često, u tim momentima, sama publika preuzima inicijativu, horski, pevajući kompletne pesme.

Što se tiče albuma “Nebo iznad starog grada”, koji je izdat 2019. godine, u produkciji PGP RTS-a, Aleksandar Erović je napomenuo da je album, generalno, dobro prošao kod publike, da su održane brojne promocije, ali i da je čitava priča oko tog albuma zaustavljena epidemijom Korona virusa. Baš zbog toga, bend “Stari grad” je i odlučio da izda singl i spot za pesmu “Veverica”, koja je i, svojevrsna, najava novog albuma, koji će, kako se svi nadaju, biti izdat i promovisan u mnogo boljim i srećnijim uslovima.

Kada je u pitanju pesma “Veverica”, Aleksandar Erović je istakao da je to, pre svega, pesma vedrog duha, vesela, boemska i kafanska i da za nju, svakako, ima dosta prostora u vreme praznika koji nam slede. Spot za singl “Veverica” sniman je na brojnim lokacijama u okolini Čačka, u mestu Brđani između Gornjeg Milanovca i Čačka, na reci Zapadna Morava, na jezeru Međuvršje, ali i u selu Grab na planini Jelici. U spotu se, posebno, ističe divna atmosfera koja je vladala tokom snimanja, ali i etno selo u Grabu, čija lokacija, okruženje i nedirnuta priroda najviše i preovlađuju u kadrovima spota. Takođe, u spotu se lako primećuje pozitivna energija koja je vladala tokom snimanja i koja se prenela i na same snimke. Aleksandar Erović je pomenuo i autora spota, Aleksandra Alempijevića, za koga je rekao da je, pošto je i sam muzičar, uspeo da oseti i uhvati, kako ritam, tako i suštinske niti same pesme i verno ih prenese na spot.

Pričajući o narednim potezima orkestra “Stari grad”, Aleksandar Erović je rekao da se, pored nekoliko zakazanih korporacijskih proslava, trenutno čeka i neki novogodišnji angažman. Iako je sve, još uvek, neizvesno, iz razloga što se ne zna kakve će epidemiološke mere biti primenjivane za predstojeće praznike, bend “Stari grad” očekuje da će, najverovatnije, svirati na nekoj od srpskih planina.

Za sam kraj, Aleksandar Erović je, gledaocima televizije Kopernikus, uživo na tamburici, otpevao i odsvirao jednu od pesama sa albuma “Nebo iznad starog grada” i u novoj godini im poželeo, puno zdravlja, sreće i druženja, poručivši pri tome da je optimizam najbitniji u životu i da očekuje da će 2022. godina biti ona u kojoj ćemo se svi vratiti u normalnost, zajedno sa bendom “Stari grad”.