Grupa “Stari grad” se nakon prvog albuma (“Nebo iznad starog grada“objavljenog 2019. za PGP RTS) i par promotivnih koncerata u vreme pamdemije povukla u izolaciju i posvetila radu u studiju i stvaranju novih pesama.

Rezultat višemesečnog predanog rada je pesma “Veverica” za koju je urađen nedavno i spot. Tim povodom razgovarali smo sa Aleksandrom Erovićem, osnivačem, pevačem i basistom sastava “Stari grad”.

Rad na novom, drugom studijskom albumu (koji će se pojaviti kad se za to steknu uslovi) , faktički je otpočeo snimanjem pesme “Veverica” u vašem studiju i spota, koji najavljuje nastavak pre dve godine započete autorske muzičke avanture. O kakvoj pesmi se radi, ko su autori teksta, muzike?

– Autor teksta “Veverice” je Raško Jovičić, rano preminuli pesnik i osnivač grupe “Za jednu noć” iz Čačka i na prvom albumu smo imali jednu njegovu “Da pamtiš me”. Muziku je uradila grupa u saradnji sa Slobodanom Vukadinovićem. Ovu smo pesmu odabrali kao najavu sledećeg albuma, zato što ima emociju, a to je nama najvažnije. Pesma ima sve ono što jeste i po čemu je prepoznatljiv “Stari grad” – emocija, “dert”, iskrenost.

Urađen je i spot za pesmu. Ko je autor spota i na kojim ste lokacijama snimali?

– Spot je uradio prijatelj i kolega Aleksandar Alempijević, njegove ideje su nam bile inspiracija. Snimali smo na tri živopisne, autentične lokacije u blizini Čačka, na planini Jelici, selo Grab – etno selo “Veliki Grabovski“, na jezeru Međuvršje i u kafani “3 sveta” u Brđanima. Atmosfera na snimanju je bila dobra i opuštena, što se da i videti u spotu, nije se imalo tu puno šta glumiti, bili smo ono što jesmo i što je sastavni deo našeg okruženja i naših života, postignuta je prava radna “temperatura”. Mi smo prezadovoljni urađenim i nadamo se da će i publika osetiti i prepoznati dobru atmosferu i uživati, kao što smo uživali i mi dok je nastajala pesma i kasnije spot.

Kao i uvek do sad, imali smo pomoć dobrih saradnika, ovaj put sa nama su bili, Sara Žižović, talentovana violinistkinja i “stara kuka” na harmonici, Krstomir Đoković Kićo, legenda čačanskog kraja, harmonikaš iz sela Grab.

Da li pesma “Veverica” donosi nešto novo u zvuku i ukupnom imidžu grupe “Stari grad”?

– Prvi album nam je doneo dragoceno iskustvo, rad sa brojnim saradnicima u studiju i na koncertima i bilo nam je od pomoći da sagledamo svoju poziciju, mesto u svetu muzike i da zaokružimo neke početne ideje. Sa “Vevericom” smo bliži jednostavnijem izrazu i atmosferi u kojoj smo domaći, svoji na svom u našem ambijentu. Naravno u našim srcima i našem muzičkom izrazu, ima dovoljno mesta za širinu mediterana, toplinu slovenske duše, za šansonu i starogradsku pesmu na naš način.

Intervju sa Aleksandrom Erovićem iz STAROG GRADA, vodio novinar Dušan Darijević