OSVRT NA GODIŠNJI KONCERT ORKESTRA STARI GRAD
Dom kulture Čačak, petak 18.novembar

Piše: Dušan Darijević

Godišnji koncert Orkestra Stari grad pripremao se veoma dugo,nekoliko meseci.
Moram priznati da sam aktivno u svemu učestvovao od samog početka,zahvaljujući pozivu svog prijatelja Aleksandra Erovića.

Prvo smo odabrali dobar termin, petak 18.novembar veče bez slava i pre početka Svetskog prvenstva u fudbalu. Da nismo pogrešili, dokaz je prepuna sala Doma kulture, bilo je i onih koji su ostali pred vratima nemajući besplatne ulaznice.

Drugi potez je bio odluka da to ne treba da bude uobičajeni koncert na kome se ređaju pesme jedna za drugom bez reda i smisla i ikakvog koncepta. Složili smo se da mora postojati nešto sveobuhvatnije, pravi muzičko – scenski događaj sa idejom koja sve povezuje u celinu, muziku, priču i vizuelni doživljaj. Pošli smo od ideje da od naše stare čaršije nije ostalo gotovo ništa, sem uspomena, sećanja i požutelih fotografija. Sledeći korak je bio kako sve to nazvati, izbor je bio lak, STARA ČARŠIJA – priča o staroj čačanskoj varoši, koje više nema. Prihvatio sam se uloge da od sećanja poznatih Čačana o životu u negdašnjoj varoši i svojih tekstova o Krenovima, Jaraku i orkestru PALILULCI napišem scenario. Izabrano je više od sto fotografija koje su putem video bima trebale da prate priču i muziku. Glumac Narodnog pozoriša u Beogradu, Branislav Tomašević bio je logičan izbor kad je vođenje programa bilo u pitanju. Muzičari su napravili svoj izbor pesama koje će se svirati, onih neprolaznih i autorskih ORKESTRA STARI GRAD.

Orkestar STARI GRAD bio je dobro pripremljen i motivisan za nastup. Od prethodnog nastupa u Čačku u avgustu 2021.godine,mnogo toga se promenilo. Iz stare postave, ostali su Aleksadar i Milan Erović, tu je i njihov stari saradnik Milan Pajović harmonika, na koncertu uz podršku talentovanog sina. Mlađe snage predstavljaju, Sara Žižović, violina i nova vokalna solistkinja Nevena Tarailo, koja je pevala prateće vokale zajedno sa Lenom Savić. Specijalni gosti na koncertu, bili su Aleksandar Alempijević, bubnjevi i udaraljke i Dragan Radojević, buzuki. Na koncertu je bilo i drugih gostiju, ali o tome kasnije.

Grupa je sigurno i ubedljivo izvela gotovo kompletan materijal sa prvog albuma NEBO IZNAD STAROG GRADA (PGP RTS 2019),ali i dve nove pesme, VEVERICA i VIOLINO SVIRAJ, za koju je uradio spot Aleksandar Alempijević, koji je premijerno prikazan na samom kraju koncerta. Stari i novi singl ujedno najavljuju novi album, koji će izaći iduće godine.

Dragoljub Dude Lukić, skoro devedesetogodišnjak, majstor na usnoj harmonici, čačanska muzička legenda, oduševio je sve u sali svirajući večne melodije i budeći setu zbog davno prohujalih vremena, ali radost i uzdahe što se prošlost vratila bar na tren. Marko Žigmanović iz Subotice je uneo dodatnu energiju i “zapalio” salu pevajući poznatu pesmu INDEXA, “Jedna mala plava“. Odličan vokal i dodatni kvalitetizvanrednom koncertu. Kao gost, pojavio se i Zoran Marjanović, mandolina, otpevavši svoju autorsku pesmu VIOLINO SVIRAJ.

Koliko je sve bilo dobro i držalo pažnju publike, dokaz je strpljenje prisutnih da se nakon dva sata svirke, odgleda i premijerni spot, ne napuštajući salu.
ORKESTAR STARI GRAD ima već u idućoj godini kada je Čačak Nacionalna prestonica kulture, novi izazov, objava novog albuma i realizaciju novog scensko – muzičkog projekta OD MORAVE DO MORA, PANONSKOG I JADRANSKOG.

Program STARA ČARŠIJA, realizovan je uz pomoć sredstava grada, dobijenih na Konkursu za projekte u kulturi, udruženja građana i uz pomoć i podršku Doma kulture.
.