Muzički sastav Stari Grad učestvovao je na, ovogodišnjem, jubilarnom, 15. po redu, Festivalu Svetske Muzike u Gornjem Milanovcu, na kome je održao koncert koji će se dugo pamtiti. Sam 15. Festival Svetske Muzike dešavao se od 18. do 23.  aprila 2023. godine, a bend Stari Grad je svoj nastup, pod nazivom: Orkestar Stari Grad i Prijatelji, predstavio publici na samoj završnici Festivala, u nedelju, 23. aprila.

Prelepo, prolećno, veče i prepun Gradski trg, a sve, dodatno, i u čast Dana Opštine Gornji Milanovac, predstavljalo je idealnu pozornicu za nastup benda Stari Grad. Fenomenalna i profesionalna audio – video produkcija firme Stage Pro, takođe je doprinela sveukupnoj atmosferi, pružajući još veću inspiraciju, kako muzičarima da  prikažu svoja umeća na predstojećem koncertu, tako i publici da, još jače, podrži svoje stare znance iz orkestra Stari Grad. Svi uslovi za sjajan performans bili su ispunjeni i spektakl je mogao da počne.

Prvi gost benda Stari Grad bio je gornjomilanovački gitarista Vladimir Vasović, koji  je, sa svojom gipsy-jazz gitarom, dodao posebne kvalitete ovom akustičnom performansu. Vladimir Vasović je nekada bio član prve, originalne, postave benda Stari Grad, koja je, svojevremeno, devedesetih godina prošlog veka, skrenula, značajnu, pažnju na sebe, originalnim obradama pesama svih muzičkih žanrova na akustičnim instrumentima.

Tako je koncert u Gornjem Milanovcu bio odlična prilika da se orkestar Stari Grad podseti svojih početaka, ali i da se, makar na trenutak, vrati svojim originalnim korenima. Vladimir Vasović je, tokom svog nastupa, briljirao na gitari i tamburaškom bas primu, što je publika umela da prepozna i adekvatno nagradi.

Ovaj nastup orkestra Stari Grad svakako će biti upamćen, pre svega, po brižljivo odabranom repertoaru, koji se sastojao od odličnog spoja autorskih pesama benda Stari Grad, pažljivo ukomponovanih sa ruskim ciganskim pesmama, kao i sa originalnim obradama svetskih i domaćih pop i evergreen hitova.

Toj, posebnoj, akustičnoj, zvučnoj slici, koju je orkestar Stari Grad te večeri predstavio publici, nemerljivo su doprineli i perkusionista Aleksandar Alempijević iz benda EJO (Ethno Jazz Orchestra), kao i mladi i veoma talentovani harmonikaš, Jovan Pajović. Svoj, raskošni, talenat pokazale su i dokazale i mlade snage orkestra Stari Grad, Lena Savić, vokalna solistkinja, Sara Žižović, violinistkinja i Vuk Sretenović, vokalni solista. Lena Savić, je svojim glasom i pesmom, bez prestanka, oduševljavala publiku, unoseći u svoj nastup mnogo energije i podižući atmosferu na najviši mogući nivo, dok je Sara Žižović, za nju karakterističnim, virtuoznim, violinskim bravurama, kreirala i bojila zvuk čitavog benda, iznoseći pred publiku emociju i ton kakav se retko gde može čuti. Naravno, uz njih, kao i uz ostale članove benda Stari Grad i njihove goste, sjajnim vokalom se, čitave večeri, isticao i mladi pevač Vuk Sretenović.

Nikako ne treba zaboraviti i, nemerljiv, doprinos braće Erović, Aleksandra i Milana, koji, svakako, kao osnivači i originalni članovi, predstavljaju sam temelj orkestra Stari Grad. Milan Erović, na gitari, kao i uvek, podjednako dobro je bojio i ritam i solo deonice u svakoj pesmi, dok je Aleksandar Erović, na bass gitari, ali i kao glavni i prateći vokal, još jednom, dao sve od sebe, unoseći ritam i energiju u čitav nastup benda Stari Grad.

Ovaj koncert je pokazao da orkestar Stari Grad, stabilno, ide dalje, sa više nego dovoljno inspiracije za nove uspehe i dalji kreativni razvoj. Svaki nastup sa koga i muzičari i publika odu zadovoljni, a takav nastup je bio i koncert u Gornjem Milanovcu, predstavlja veliki uspeh, a takav veliki uspeh za bend Stari Grad, sve češće, postaje nešto što se, jednostavno,podrazumeva.