podrum-vina-botunjac-1Ne kažu zalud da je vino piće Bogova. Vino kao takvo budi sva čula. A, mi kao ljudi koji vole dobro vino, rado obilazimo vinarije po čitavoj Srbiji. Naime, postoji jedno magično mesto kod jednog izuzetnog čoveka. To bajkovito mesto, koje uvek odiše toplinom i ljubavlju, zove se ‘Podrum Botunjac’, i nalazi se u selu Donje Žleginje u Župi Aleksandrovačkoj. Osnivač ovog podruma je čuveni gospodin i naš veliki prijatelj Kosta Botunjac, čovek koji spaja dve umetnosti, umetnost pravljenja vina i slikarstvo. Za Kostu govore da je “najbolji slikar među vinarima i najbolji vinar među slikarima”. Neretko nas put nanese upravo kod ovog izuzetnog čoveka, gde nas sa svojom suprugom Nenom, spremno dočeka i ugosti onako kako to samo on može, sa puno ljubavi, ne gledajući na sat, onako domaćinski kako dolikuje velikim ljudima, a što je odavno već zaboravljeno.

Pa se tako uz dobro vino, domaćinsku trpezu i naše gitare i tamburice, na ovom magičnom mestu stvaraju nezaboravni trenuci koji su uvek nešto što se ne može prepričati – već se mora doživeti.
Ovi divni sastanci znaju da traju do kasno u noć, možda zato što se rastanak uvek odugovlači, jer ko želi da završi nešto što je tako lepo? Priznajemo, teško je se otrgnuti iz takve topline, energije i ljubavi ovakvih domaćina.
U ovom kraju Srbije, kad biste pitali: “Kada se pravi najbolje vino?”, dočekao bi vas spreman odgovor: “Kad Kosta hoće, i Bog pomogne”. Ova izreka je vezana za pravljenje čuvenog, ali i zahtevnog Pinoa, kome je jedino gospodi Kosta uspeo da doskoči.podrum-vina-botunjac-4

Ako bismo morali da izdvojimo dve sorte po kojima je ‘Podrum Botunjac’ poznat, to su upravo Pino i izvanredna Jagoda, bela autohtona sorta, koja je pravi raritet i slobodno možemo reći remek delo gospodina Botunjca. Ovo je prva među našim vinskim pričama, i za kraj ove price, ne zaboravite da je vino poezija u boci.

Pogledajte i fotografije: